2009 – Uitgeweken Pajot wint Italiaanse literatuurprijs (PersInfo / Regionaal nieuws)

STRIJTEM – Met haar boek “La Via del Drago” heeft Anna Lauwaert een Italiaanse literatuurprijs gewonnen. Met de biografie over de Belgische alpinist Claude Barbier  wist ze de jury van de « Leggimontagna » te overtuigen.
De van oorsprong uit Strijtem afkomstige Lauwaert, woont al jaren in het Italiaans sprekende gedeelte van Zwitserland en schreef het boek dan ook in haar derde moedertaal. “Ik heb in de jaren vijftig leren schrijven en lezen in de gemeenteschool van Strijtem waar mijn  eigen vader les gaf”, zegt ze. “Daar leerde ik Nederlands, thuis spraken we Frans.”

Anna raakte gepassioneerd door klimmen en leerde in Freyr Claude Barbier kennen, een legendarische Belgische alpinist. De twee werden goede vrienden en klommen vaak samen. In 1977 kwam hij om het leven bij een klim op de rotsen van Yvoir. “Claude was een bescheiden man”, herinnert Lauwaert zich. “Maar ik wilde toch dat men zich hem zou herinneren op dezelfde mooie manier als iedereen die hem kende. Een eerste Franstalige versie wilde niemand publiceren, maar toen ik het boek vertaalde naar het Italiaans, was er meteen een uitgeverij geïnteresseerd. Claude was er dan ook zeer bekend. Let op: het is geen boek over alpinisme, wel over de mens achter de alpinist.”

Dat een Franstalige Vlaamse een prijs krijgt voor een Italiaans boek mag verrassend genoemd worden. “Van de gemeenteschool naar de eerste prijs Leggimontagna”, lacht Anna. “Pajotjes zijn flink!”
Meer info over de alpinist op www.claudebarbier.be. [nb /l’ adresse mentionnée est inexacte !]

Kor Caenepeel
23 september 209

Site : Persinfo.org

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *